BLOG - Tafelopstellingen bij vergaderingen

Tafels achter elkaar, naast elkaar of in een bepaalde vorm. Waarom? Om je vergadering, presentatie, training of workshop zo goed mogelijk te verlopen zijn er diverse zaalopstellingen te gebruiken. Elke zaalopstelling zorgt namelijk voor een bepaald effect en is daarmee dus van belang voor het welslagen van jouw evenement. Benieuwd naar welke zaalopstellingen er nou allemaal zijn en vooral de effecten ervan? Wacht dan nog even met het slepen van de stoelen en tafels en lees hier onder een aantal mogelijkheden;

Vergadertafel
We beginnen met de meest gebruikte opstelling tijdens vergaderingen, namelijk de vergadertafel. We kennen hem allemaal wel; die ene grote tafel met een ronde, ovale, rechthoekige, vierkante óf open cirkel vorm waar je dan met z’n allen aan zit. Zo’n vergadertafel gebruiken we meestal bij vergaderingen waar de groepsgrootte niet meer dan zo’n 16 personen is; logisch want anders zit je bij elkaar op schoot. Deze opstelling wordt als prettig beschouwd tijdens vergaderingen aangezien je elkaar in het gezicht kijkt, daarmee iedereen ‘’gelijk’’ is en niemand het contact kan verliezen. Dus ook nog eens prettig voor de concentratie!

U-vorm
Ben je van plan een presentatie te geven met veel interactie met je publiek? Misschien is de opstelling in U-vorm dan een handige keuze! Zoals de letter het al zegt; de stoelen en tafels staan opgesteld in de vorm van een U. Hierdoor heb je het beste van beiden werelden gecombineerd; als spreker heb je rechtstreeks contact met de bezoekers én de bezoekers met elkaar. Pas je de U-vorm toe bij vergaderingen? De voorzitter zit dan, los van de U vorm, op de kopse kant. Dit geeft het gevoel van autoriteit en hiërarchie; er is duidelijk wie de voorzitter is. Bedenk je natuurlijk wel of dit ook wel past bij jouw type bijeenkomst en bedrijf!

 

Carré opstelling
Gaat je voorkeur uit naar de U-vorm opstelling voor je vergadering, maar past een duidelijk hiërarchisch effect nou niet zo goed bij jou of je bedrijf? Dan kun je kiezen voor de Carré opstelling. Deze opstelling is namelijk niets meer of minder dan een U-vorm opstelling alleen dan gesloten! Door de geslotenheid creëer je minder gevoel van hiërarchie en juist meer saamhorigheid.

Theateropstelling
Het woord zegt het al; theater. Als je een beetje bekend met het theater bent, begrijp je dus ook direct wat er mee bedoeld wordt; een opstelling waarbij de stoelen in rijen achter elkaar staan, met het zicht naar de spreker en eventueel het scherm toe. Doordat het zicht van allen gelijk én naar voren is gericht, wordt de concentratie van nature al gevestigd op jou als spreker, wat deze opstelling weer uitermate geschikt maakt voor formele presentaties. Nog wel een tipje! In een theateropstelling zijn vaak geen tafels terug te vinden; zorg er daarom voor dat je de bezoekers een hand-out of iets dergelijks meegeeft aangezien notuleren dus niet zo handig zal gaan.

Schoolopstelling
Een lossere en ruimere opstelling is de schoolopstelling. In de schoolopstelling staan alle tafels los van elkaar, met aan elke tafel twee stoelen gericht op de spreker. Doordat iedereen gericht is naar de spreker wordt het contact gevestigd op de spreker en de presentatie. Door de losse en ruime opstelling is deze opstelling een prettige opstelling voor trainingen of informele presentaties met veel interactie.

Zoals je ziet zijn er dus genoeg mogelijkheden om er voor te zorgen dat jouw bijeenkomst nóg effectiever en productiever wordt. Geef je het opstellen en verzorgen van je bijeenkomst nou liever uit handen of heb je andere vragen? Accres heeft een divers aanbod aan vergaderlocaties en helpt u graag verder! www.accres.nl

 

Terug naar het overzicht