40 jaar De Stolp

Apeldoorn - De Stolp, een herkenbare ontmoetingsplek in de wijk De Maten. Het wijkcentrum viert feest, want de eerste steenlegging is 40 jaar geleden. Een mooi moment om terug te kijken naar wat zich in de loop der tijd heeft afgespeeld. Van uiteenlopende activiteiten tot verbouwingen, De Stolp is volop in ontwikkeling.

Feesten en partijen

Eén gebouw met daaromheen weiland, van geluidsoverlast was nog geen sprake want de omliggende woningen werden pas later in de jaren ’70 en ’80 gebouwd. De beheerders van De Stolp organiseerden destijds een Veronica Drive-in show, hier kwamen 600 jongeren op af. Ook ander muziektalent komt bij De Stolp vandaan, vele jaren is er het Concours Nieuw Talent (CNT) gehouden. Hier zijn bekende artiesten uit voortgekomen. Bijvoorbeeld Emiel Hartkamp, de voormalige producent van Frans Bauer, heeft daar zijn eerste liedjes ten gehore gebracht. Voor de jeugd werd in De Stolp een cola disco georganiseerd, de enige activiteit waarbij geen alcohol werd geschonken. Deze disco’s waren populair, gemiddeld 300 kinderen per avond gingen uit hun dak op de disco muziek. De countryliefhebber zat ook goed bij De Stolp. Countryclub Yellow Rose organiseerde regelmatig een druk bezochte countryavond. In het begin had De Stolp nog geen vast podium en de beheerders tilden zich een breuk aan de houten kubussen en platen voor een verhoging. Gelukkig werd er jaren later een echt podium gebouwd. De Stolp was ook de plek voor de Ontspanning Vereniging Apeldoorn (O.V.A.). Een vereniging die is opgericht voor de Indische gemeenschap in Apeldoorn en omstreken. Jarenlang organiseerden zij iedere maand een dansavond met live muziek. Deze avonden kwamen er ongeveer 300 personen. De bezoekers kwamen niet alleen uit de Indische gemeenschap, maar ook uit de Nederlandse gemeenschap.

Daar kon je toch kegelen?

Zo’n 25 jaar geleden werd een ruimte bij De Stolp aangebouwd voor vier kegelbanen. De Stolp werd de thuisbasis voor De Apeldoornse kegelbond (AKB). Er kegelden diverse clubs, met totaal ongeveer 250 leden. Iedere avond was de kegelhal gevuld. Het kegelen was ook een populaire activiteit voor kinderfeestjes en familie-uitjes. En niet te vergeten het jaarlijkse straatkegel toernooi, een gezellig toernooi voor een ieder uit de wijk. Met lege bierkratten gestapeld tot aan het plafond en Hollandse muziek op de achtergrond ging dit feestje door tot in late uurtjes.

In 2012 is de kegelhal verbouwd en is huurder Odd Fellows in deze ruimte gevestigd.

De balletjes vlogen door de lucht

In samenwerking met de politie werd er jaarlijks een tafeltennistoernooi georganiseerd. In de middenruimte van De Stolp werden vier tafeltennistafels opgesteld en de balletjes vlogen door de lucht. Omdat de Speel-o-theek boven de middenruimte zit gevestigd, gebeurde het nog wel eens dat de balletjes hier terecht kwamen. De beheerders moesten regelmatig de trap op en neer om de balletjes op te halen.

Rommelmarkten en beurzen

De Stolp is zeer geschikt voor verschillende beurzen en rommelmarkten. Tijdens de Grootmoederstijdbeurs en Speelgoedbeurs was het altijd een drukte van belang. Voor de Speelgoedbeurs was veel belangstelling en in de loop der jaren kwam zelfs de tweede generatie standhouders voorbij. Eerst stonden ouders met hun kinderen achter een stand en een aantal jaren later dezelfde kinderen weer met hun eigen kinderen.

Verbouwingen

In de afgelopen jaren zijn er verschillende verbouwingen en werkzaamheden in De Stolp geweest. Zoals de eerder genoemde kegelhal, de ruimte van bibliotheek Coda is uitgebouwd en in de bar werden aan de voorkant een beheerderskantoor, containerruimte en kantoren voor Wisselwerk (nu stichting Sensoor) gebouwd. De ruimte van Coda is in 2014 gehalveerd om ruimte te maken voor de nieuwe activiteit Glowgolf.

De Stolp heeft een inpandige aanpassing gehad voor de brandveiligheid. Zo zijn de plafonds, armaturen en gordijnen vervangen, dit resulteerde in een moderne uitstraling. Iets waar de beheerders zeer tevreden mee zijn.

Huurders en passanten

Diverse huurders maken al jarenlang gebruik van een ruimte in De Stolp. Daarnaast zijn er bezoekers die al meer dan 30 jaar in De Stolp komen. Het leuke hiervan is dat ze eerst als kinderen kwamen om bijvoorbeeld te tafeltennissen of kegelen. Nu zijn dezelfde kinderen volwassen en komen ze nog steeds in De Stolp komen om met hun kinderen te Glowgolfen.

De Stolp ontwikkelt

De tijden veranderen en ook De Stolp gaat daar in mee. Zo heeft carnavalsvereniging de Mate Meute plaatsgemaakt voor bruiloften en partijen. De rommelmarkt, Speelgoedbeurs en Grootmoedertijdbeurs hebben plaatsgemaakt voor de paranormaalbeurzen. In de zaal waar eens de computerclub was gehuisvest zit nu een sjoelclub en in plaats van de club van alleenstaanden op de vrijdagavond wordt er nu op die avond fanatiek geklaverjast. Tai Chi en Yoga zitten nu in de zaal waar voorheen het onderdeel ‘Vaarbewijs’ zat. Volksdansvereniging AVIVA huurt als enige vereniging al vanaf de beginjaren een ruimte bij De Stolp.

Tegenwoordig zijn er nog veel meer activiteiten en is De Stolp een bruisende ontmoetingsplek met toegevoegde waarde, niet alleen voor de wijk De Maten maar ook voor heel Apeldoorn.

 

Terug naar het overzicht