Centre Point Deventerstraat

Oprichting Accres

In 1999 kwam Accres op eigen benen te staan. Afkomstig van een afdeling van de Gemeente Apeldoorn en na een gewijzigde visie werd het tijd om zelfstandig het maatschappelijk vastgoed te beheren en exploiteren. Het eerste kantoor waarvandaan de exploitaties werden ondersteund bevond zich in het Centre Point aan de Deventerstraat. Met meer dan tachtig accommodaties verdeeld over de provincies Gelderland en Overijssel voert Accres met plezier de (gemeentelijke) opdrachten uit, met als doel een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement.

Accres bestaat 25 jaar
Nieuwbouw Aquacentrum Malkander

Nieuwbouw Aquacentrum Malkander

Twintig jaar na de bouw van openluchtbad Malkenschoten brandde dit zwembad in 1992 volledig af. De wederopbouw begon in 1998. In 1999 opende Aquacentrum Malkander haar deuren. Dit moderne zwemcomplex bood niet alleen een vervanging voor het verloren gegane zwembad Malkenschoten, maar bracht ook nieuwe faciliteiten en mogelijkheden met zich mee. In 2006 wordt het zwembad uitgebreid met onder andere een buitenbad en een grote glijbaan.

De geboorte van Binky

De geboorte van Binky

Rond 2001 is er voor alle locaties van Accres een mascotte bedacht. Het Natuurhuis kreeg een rupsje, kinderboerderij Laag Buurlo een ezeltje, kinderboerderij de Maten een koetje, Aquacentrum Malkander een walvis en Kinderparadijs Malkenschoten kreeg Binky. Dit vrolijke varken was in eerste instantie alleen te zien op posters, kleurplaten en de website. Later kwam Binky echt tot leven en hij woont sindsdien ook echt op de kinderboerderij. Hij heeft een eigen show met zijn beste vriendin Brit en tegenwoordig wordt Kinderparadijs Malkenschoten ook Speelparadijs Binky genoemd!

Kristalbad wordt Boschbad

Kristalbad wordt Boschbad

In 1934 wordt het Boschbad geopend, een openluchtzwembad met vijf verschillende baden: voor gemengd zwemmen, dames, heren, kinderen en wedstrijdzwemmen.  In diezelfde periode wordt in Stadspark Berg & Bos de bosvijver aangelegd. Het water uit deze vijver wordt gebruikt voor het zwembad en met behulp van een elektrische pompinstallatie in het zwembad gepompt. Omdat dit water zo helder is, verandert de naam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in Kristalbad. In 2009 wordt de naam weer terug veranderd in Boschbad, omdat dit toch beter past bij de uitstraling en beleving van het openluchtbad dat midden in de bossen aan de rand van Apeldoorn ligt.

Opening dok Zuid

Opening dok Zuid

Na 30 jaar besluit de gemeente Apeldoorn om wijkcentrum Kayersheerdt in Apeldoorn Zuid af te breken. Hiervoor in de plaats wordt een nieuw multifunctioneel centrum gebouwd waar meerdere activiteiten op het gebied van wonen, gezondheid, onderwijs en ontspanning in worden ondergebracht, waaronder drie basisscholen en een bibliotheek. Zo wordt in 2010 dok Zuid geboren. Het wijkcentrum dat zich ook in dok Zuid bevindt, wordt sinds die tijd beheerd door Accres.

wijkcentrum de groene hoven

Bouw wijkcentrum De Groene Hoven

In 2012 is aan de Koninginnelaan in Apeldoorn wijkcentrum de Groene Hoven gebouwd. Dit wijkcentrum kwam in de plek van wijkcentrum Drieschoten aan de Snelliusstraat.

Start exploitatie Almelo

Start exploitatie Almelo

In Apeldoorn beheert Accres meerdere wijkcentra. Sinds 2012 beheert we ook voor de gemeente Almelo vijf wijkcentra en één Multifunctionele Accommodatie (MFA): wijkcentrum de Schelf, wijkcentrum de Driehoek, wijkcentrum Möll’nwiek, wijkcentrum Goossenmaat, MFA Eninver en wijkcentrum de Schöppe. In al deze wijkaccommodaties kunnen wijkbewoners elkaar ontmoeten en kunnen verenigingen, organisaties of clubs hun activiteiten organiseren.

zwembad het kristal

Zwembad het Kristal onderdeel van Accres

In 2021 is zwembad het Kristal in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn toegevoegd aan de accommodaties van Accres. Samen met zwemschool Sportfondsenbad en Malkander werd dit de derde zwemschool van Accres.

Sluiting Sportfondsenbad

Sluiting Sportfondsenbad

Op 1 januari 2015 wordt na 80 jaar het Sportfondsenbad gesloten en vier jaar later wordt het gesloopt. Het bad heeft een rijke geschiedenis en roept bij veel inwoners van Apeldoorn en omgeving herinneringen op aan zwemlessen en zwemplezier. In het binnenbad konden mensen reddend zwemmen, baantjes trekken of zwemles volgen. Enkele collega’s zijn na de sluiting van het bad aan de slag gegaan bij Aquacentrum Malkander dat ook onderdeel is van Accres.

Opening E-Kart Center Apeldoorn

Opening E-Kart Center Apeldoorn

Op het voormalige Zwitsalterrein aan de Vlijtseweg is op 19 februari 2016 E-Kart Center Apeldoorn geopend als onderdeel van Accres. Tim Martens, tweevoudig Nederlands kampioen bij de jeugd, zette meteen het baanrecord op 51,3 seconden neer. De baan is gebouwd in de oude Zwitsalfabriek.  Op de originele fabriekstegeltjes is een baan van 320 meter neergelegd. De elektrisch aangedreven karts zijn op verschillende snelheden in te stellen en op de wagens zit een boostknop, waarmee in korte tijd extra snelheid gemaakt kan worden. Dit E-Kart Center is uiteindelijk de basis geweest voor de opening van ZERO55 in Enschede en Apeldoorn.

Opening ZERO55 Enschede

Opening ZERO55 Enschede

Op 18 januari 2018 is ZERO55 Enschede officieel geopend door wethouder Hans van Agteren van de gemeente Enschede en Piet-Hein Kolff, directeur van Accres. In het nieuwe family entertainment center kun je karten, lasergamen, escape rooms spelen en kennis maken met Virtual Reality Racing. De locatie is geheel ingericht in een futuristische stijl en ligt op het Go Planet Parc op een steenworp afstand van het FC Twente stadion.

Boschbad van het gas

Boschbad van het gas

Het Boschbad heeft de gasleiding stopgezet en gebruikt nu een warmtepomp om de ruim 6.000.000 liter water van het zwembad te verwarmen. Deze verandering resulteert in een besparing van 45.000 kubieke meter gas per jaar. Naast de warmtepomp zijn ook de oude circulatiepompen door energiezuinigere modellen vervangen. Hoewel de overgang naar de warmtepomp resulteert in een verhoogd elektriciteitsverbruik, wordt verwacht dat de totale besparingen de investering kan rechtvaardigen. Deze besparingen omvatten ook een vermindering van 57.000 kg CO2-uitstoot, wat overeenkomt met 325.000 kilometer autorijden.

Opening ZERO55 Apeldoorn

Opening ZERO55 Apeldoorn

Family Entertainment Center ZERO55 aan de Dubbelbeek (Malkenschoten) in Apeldoorn opent haar deuren op zaterdag 13 juli 2019. ZERO55 biedt diverse activiteiten waaronder een indoor- en outdoor E-kartbaan met en een baan van 340 meter, lasertag ruimte, twee mini escape rooms, glow bowlingbanen, virtual reality games, een climbing wall en een arcadehal. Hiermee richt ZERO55 zich op een breed publiek, van families met kinderen vanaf 8 jaar tot studenten, groepen, bedrijven en toeristen.

Sportstimulering voetbaltoernooi

Sportstimulering wordt Sportservice

Sinds het begin van de oprichting in 1999 is Sportstimulering een onderdeel van Accres. In de beginjaren draaide het vooral om het laten bewegen van jongeren en was Sportstimulering voornamelijk uitvoerend bezig. In de loop van de tijd zijn zij meer doelgroepen gaan aanspreken en namen zij meer en meer de rol van verbindende factor tussen vraag en aanbod aan. Ze groeiden door naar een totaalservice op het gebied van sporten en bewegen. Vandaar dat de naam Sportstimulering niet meer paste en in januari 2022 veranderde in Sportservice.

Lees meer
Opening Restaurant van Almelo

Opening Restaurant van Almelo

Een driegangenmenu voor € 2,50. Sinds 6 april 2023 kan dit elke donderdagavond in wijkcentrum Goossenmaat in Almelo. De hoge prijzen in de supermarkten, waardoor veel mensen moeilijk rond kunnen komen, in combinatie met het tegengaan van voedselverspilling, waren de aanleiding tot dit initiatief. Mede dankzij de samenwerking met Albert Heijn (Nieuwstraat) en twee ervaren hobbykoks is dit prachtige idee werkelijkheid geworden!

Oprichting Accres
1999
Nieuwbouw Malkander
1999
Geboorte van Binky
2001
Kristalbad wordt Boschbad
2009
Opening dok Zuid
2010
Bouw wijkcentrum De Groene Hoven
2012
Exploitatie Almelo
2012
Zwembad Het Kristal
2012
Sluiting Sportfondsenbad
2015
Opening E-Kart Center
2016
ZERO55 Enschede
2017
Boschbad van het gas
2018
ZER055 Apeldoorn
2019
Sportstimulering wordt Sportservice
2022
Start restaurant Almelo
2023

Zo dragen wij bij

Inspirerende verhalen over bevlogen medewerkers, verbinding maken en gave projecten. In deze reeks schrijven we over elkaar te ontmoeten, beleven, te bewegen, ontspannen, ervaren en leren bij Accres.

Accres bestaat 25 jaar

De vlag mag uit! Dit jaar bestaat Accres 25 jaar. Vanaf de oprichting in 1999 tot nu toe is er veel gebeurd. Hoe we zijn begonnen en waar we nu staan? Daar vertellen we graag wat meer over.

Lees het verhaal
Accres bestaat 25 jaar

Van Sportstimulering naar Sportservice

Frank Hofland en Rico de Boer over veranderingen in het Apeldoorns sportbedrijf.

Sportservice, iedereen in beweging

Sinds 1999 actief en gegroeid tot meer dan 80 accommodaties

In 1999 kwam Accres op eigen benen te staan. Afkomstig van een afdeling van Gemeente Apeldoorn en na een bezuiniging werd het tijd om zelfstandig het maatschappelijk vastgoed te beheren en exploiteren. Met meer dan tachtig accommodaties verdeeld over de provincies Gelderland en Overijssel voert Accres met plezier de opdrachten uit, met als doel een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement.

Nieuws

Meer nieuws
Beweegmakelaar Rik bij Radio Apeldoorn

Beweegmakelaar te gast bij Radio Apeldoorn

wijkcentrum Goossenmaat Almelo

Avedan Kinder- en Meidenclub bij Goossenmaat Almelo

Malkander 25 jaar

Aquacentrum Malkander 25 jaar

Sportservice activiteiten voorjaarsvakantie

Sportservice voorjaarsvakantie vol beweging

Binky en Carla Maessen openen het blotevoetenparcours

Blotevoetenpad Binky officieel geopend

restaurant van Almelo wijkcentrum de Driehoek

Tweede restaurant van Almelo

Onthulling HAPPY, de nieuwe naam voor de walvis van  zwemschool Malkander

Onthulling HAPPY, de nieuwe naam voor de walvis van zwemschool Malkander

Life Goals Apeldoorn wint aanmoedigingsprijs Diversiteit en Inclusie

Life Goals Apeldoorn wint aanmoedigingsprijs Diversiteit & Inclusie

Twente Plat in wijkcentrum De Schelf

Twente Plat treedt op in Wijkcentrum De Schelf